Teenager i Zen - Self-care med Yoga, mindfulness og kreativitet

Et self-care program med Yoga, mindfulness, partneryoga, kreativ udfoldelse og dagbog - alt sammen målrettet teenagere, i korte overskuelige moduler. I dette online kursus lærer du at berolige dig selv, ved hjælp af bevægelse og åndedræt, så du kan have det sjovere og tackle svære situationer.

 

 

Sådan foregår programmet:

Programmet består primært af videoer, plus nogle artikler. Du får al materialet fra start og kan bruge det i den rækkefølge du/I vil, programmet ligger i Simplero, som er en lettilgængelig, pædagogisk kursusportal.

 

Indhold:

Modul 1: Yoga, åndedræt og nærvær, formidlet til teenagere, udført af teenagere. Tre videoer à 15-20 min. hver.

 

Modul 2: Afspænding og Meditation. Body Scan, Chokolademeditation og meditativ sanseøvelse. 8-14 min. hver.

 

Modul 3: Partneryoga. Fem korte partnerøvelser, hvor vi  arbejder med mod, samarbejde og sjov. 2-4 min. hver.

 

Modul 4: Mindfulness i hverdagen. Find ro når du er på farten. Tre små øvelser til at finde ro i en hektisk hverdag. 2-3 min. hver.

 

Modul 5: Mindful kreativitet: Nail Art, grundigt beskrevet med en artikel, billeder og lille video.

 

Modul 6: Mindful kreativitet: Kagepyntning, hvordan gør man, opskrifter, sprøjteteknik og lille video.

 

Modul 7: Self-Care journal, hvordan skriver du dagbog, forslag til opgaver og spørgsmål du stiller dig selv. At skrive en trivselsdagbog er en måde at tage vare på sig selv og lære sig selv bedre at kende.

 

Modul 8: Sunde tips  - små ting der gør en stor forskel for krop og sind.

Sisse Siegumfeldt

Yogalærer, Børneyogalærer, Aerialyogalærer, Ansigtsyogalærer, Mindfulnessinstruktør og forfatter til to yogabøger hos Gyldendal
Jeg har undervist i Børneyoga og Teenyoga siden 2005 - formentlig som den første herhjemme. Jeg har undervist tusindvis af børn og unge i yoga og mindfulness og har uddannet hundredevis af skolelærere og pædagoger.
Jeg brænder virkelig for børn og unges trivsel, og jeg har det også rigtig sjovt med det. Jeg er selv mor til en teenager og ved hvor svært de kan have det, jeg ved også hvad der virker, hvordan man får det bedre. Det er en fornøjelse at dele det med dig.
Min tilgang til yoga er udogmatisk og lægger vægt på at alle kan dyrke yoga og mindfulness og få glæde af de fantastiske teknikker der virker stress-reducerende på krop og sind.
LÆS MERE OM SISSE SIEGUMFELDT

Hvad kan yoga og mindfulness for teenagere?

Undersøgelser viser at Yoga og Mindfulness for teenagere kan give:

  • Mere fokus og koncentration, bedre indlæring, mere energi når skoledagen er slut.
  • Mindre stress og angst, mere ro, bedre selvværd, altså simpelthen gladere børn.
  • Bedre impulsstyring, naturlige konfliktløsningsevner, mere empati.

 

Teenager i Zen består bla. af:

 

Yogaprogrammer, meditationer, afspænding, åndedrætsøvelser, men også partnerøvelser og kreativ fordybelse, altså aktiviteter der i forvejen foregår i en mindful tilstand. Alt er formidlet i teenagehøjde og har til formål at berolige nervesystemet, og øge refleksion og trivsel.

Det skal samtidig være sjovt og vedkommende og møde teenagere der hvor de er. Aktiviteterne inkluderer derfor også ikke-traditionelle tilgange til mindfulness, såsom at pynte kager og lave negle, og deltagerne kan også glæde sig til en Chokolademeditation.

 

Nervesystemet

 

Det Autonome nervesystem er delt op i det Sympatiske og Parasympatiske -  også kaldet Speederen og Bremsen.

Det sympatiske nervesystem hjælper os med at handle hurtigt på en fare, redde vores barn fra en bil, men også med at præstere noget flot, virkelig give den en skalle. Stresshormonerne sørger for at al energi og blod dirigeres til de vigtige handlende organer og store muskler. Fordøjelse osv. nedprioriteres.

Det parasympatiske hjælper os med at slappe af igen og geare ned. Blodtrykket falder, fordøjelsen går i gang igen, maven rumler. Vi ånder lettet op, mærker kroppen igen og får overskud til ting, der ikke handler om overlevelse. Yoga og Mindfulness er målrettet aktivering af det parasympatiske nervesystem.

Ideelt set burde vores nervesystem være selv-regulerende, ligesom en gazelle på savannen der græsser og hygger sig fem minutter efter den har løbet for livet. Sådan burde vores system kunne fungere, men truslerne i livet er mere diffuse end en sulten løve: Eksamen, karakterer, venne-konflikter, sammenligning med andre, stressede forældre, hverdag med mange indtryk og larm, for lidt tilknytning, for meget tilpasning. Med andre ord, vi mennesker er meget kloge, og vores tanker kan stresse os.

Langvarig stress kan forårsage ting som angst, dårlig søvn, svimmelhed, tankemylder, fordøjelsesproblemer, smerter, hjerte-kar problemer, muskelspændinger, nedsat immunforsvar/ dårlig sårheling, hukommelsesbesvær, auto-pilot - dårlig trivsel.

 

Der er flere stress-reaktioner:

 

Frys: Vågeblus. Handlingslammelse. Kan være svær at spotte.

Kæmp: Aggression, irritation, mangel på perspektiv. Små ting går en på.

Flugt: Trækker sig socialt, Social Media, spil, alkohol osv.

Løsningen er det samme, at blive bedre til at regulere nervesystemet, så der kommer overskud til at handle og glædes over livet.

Q & A

Hvilken aldersgruppe henvender programmet sig til? Det henvender sig primært til aldersgruppen 12-16, men yogaen kan laves af alle.

Er det kun for piger? Øvelserne er selvfølgelig gode for alle, men modellerne er piger og universet er ret klassisk feminint, så det kommer jo lidt an på hvem man er, om man er til det.

Er programmet mit for evigt? Ja det ligger i Simplero, og du har adgang til det altid.

Hvad er formålet med programmet? Kurset sigter mod at fremme trivsel og mental sundhed for teenagere, og at styrke forholdet mellem teenagere og deres forældre.

Hvor meget skal forældrene så være med? Det bestemmer man selv, men alle øvelser er også gode for teenagerforældre 🙂 Der er sjove partnerøvelser hvor det er oplagt at være med, eller hvor venner kan være med, men det kan også være en ting teenageren har for sig selv, og bruger som egenomsorg.

Hvad er det der gør yogaen til Teenyoga? Det er variationen, rytmen, kommunikationen og stemningen, mere end det er de enkelte øvelser. Der sker mere i Teenyoga og vi prøver flere ting af med kroppen.