Mange vej ind i Nuet

 

Hvilken yogastilart skal jeg vælge, spørger folk ind i mellem – og der er ikke et nemt svar, for sagen er jo at vi som mennesker er så forskellige, har forskellige temperamenter, kroppe og behov, også i de forskellige livsfaser. Jeg anbefaler altid at man prøver sig rigtig meget frem og forsøger at finde den stilart, og den lærer, der taler allermest direkte til ens krop og sind.
Jeg har dyrket virkelig mange yogastilarter i de sidste 18 år, og for mig at se handler det især om at der er flere veje ind i Nuet:

Mht. den fysiske yoga er der den tekniske vej, gennem kroppen, via præcise instrukser og alignment cues. Man mærker efter i detaljen, bliver guidet helt nøjagtigt ind i stillingen, og det trækker sindet ned i kroppen og ind i nuet. Folk der er meget i hjernen kan respondere rigtig godt via denne vej.

Man kan også tage en mere “spirituel” vej – man åbner hjertet for noget der er større end en selv, for ømhed og medmenneskelighed og det bringer sindet ind i en tilstand af nærvær. Her er man typisk mere ligeglad med hvordan stillingerne helt nøjagtigt er udført, men ikke med indstillingen indeni mens man gør dem. Folk der har en nem adgang til deres følelser og til åndelighed kan finde denne vej oplagt.
En lidt mere udefinerbar størrelse, er Sans for skønhed, f.eks. ritualerne i yoga, dufte og sanskritord, fordybelse i sansemæssige detaljer. Her er det den samme smelten i hjertet, der også bringer os ind i nuet.

Man kan også gå gennem (den liflige) smerte i dybe stræk og komme ind i nuet. Eller arbejde meget hårdt muskulært, eller svede meget i et varmt rum. Folk der er vant til at træne hårdt og som er vant til at en vis smerte/ubehag er en del af kropslig træning, kan respondere godt her.

Man kan lave en meget velkendt sekvens, som man kan så godt at det næsten bliver en selv-hypnose. Alle med monkey mind kan få noget ud af det, dog ikke dem der keder sig hurtigt.

Der er mange veje, og i det meste af den fysiske yoga er det kombinationer af de nævnte strategier, eller nogle helt andre. Jeg tror på at man i første omgang skal gøre det der falder en mest lige for, det man bedst kan lide. Med tiden kan det give mening at udfordre sig selv og arbejde hen i retningen af den yoga man synes er sværest, men man skal også give sig selv lov til at blive forelsket i yoga først.

God fornøjelse og Namaste Sisse

Skriv et svar