Funktionel Yoga og frihed

Når jeg fortæller folk at jeg er yogalærer er det første de siger, næsten uden undtagelse: “Aj, så må du være utrolig smidig! Jeg er SÅ stiv.” Ofte efterfulgt af beskrivelser af præcis hvor lidt vedkommende kan bevæge sig.

 

At være smidig er en eftertragtet størrelse, og jeg tror det er fordi det, for de fleste, er forbundet med en følelse af velvære og en oplevelse af frihed. Muligheder, mangel på begrænsning, helt konkret og lavpraktisk, i kroppens bevægelser – et minde om hvad man kunne som barn.

 

Hvor smidig skal man egentlig være, og hvad er normalt? Det er jo et utrolig individuelt spørgsmål, for vi lever alle forskellige liv og har forskellige behov. Yoga er ikke en konkurrence så hvad er det du gerne vil med din krop, og din generelle funktionsduelighed, også på sigt? Det er spørgsmålet.

 

For mig er det ofte ret ambitiøst, noget med f. eks. Aerial yoga, noget specifikt jeg gerne vil kunne, og så arbejder jeg med det. Det er motiverende for mig at have et mål, men det er ikke målet i sig selv der gør det spændende. Jeg har nået nok af mine mål til at vide at de ikke er en medalje der gør nogen forskel som sådan. Men de sprænger en begrænsning jeg før havde og giver en ny frihed, en lethed i noget der engang var umuligt, og det kan nærmest føles om at lære at flyve.

 

Jeg er i 50erne og oplever ikke rigtig det der forfald der burde ske – det eneste der begrænser mig f. eks. med Aerial og akrobatiske tricks, er faktisk en ide om at det jo nok snart er slut, eller at jeg kom i gang for sent, osv. Og min erfaring er mere og mere at det er bare ikke sandt. Kroppens mulighed for at udvikle sig er enorm, også oppe i alderen, især hvis man arbejder langsomt, ofte, intelligent og vidensbaseret. Det er det jeg kalder Funktionel Yoga.

 

Funktionel yoga bygger på nyere forskning om nervesystemet og bindevævet og inddrager bla. elementer fra mobilitytræning. Jeg arbejder målrettet med mobilitet, stabilitet og styrket kropsbevidsthed, aktive stræk og en masse props. Der indgår også almindelige yogastillinger og balancer og vi aktiverer hele tiden krop og nervesystem på nye måder. Du bliver stærk og smidig på den seje måde, hvor du kan bruge din krop i yderstillingerne. 

 

Mit projekt nu går ud på at se hvor langt jeg kan nå med min aerial og smidighed og styrke. Det kan være jeg når den ønskede stilling eller trick, og det kan være jeg ikke gør, begge dele er ok. For det er processen, udforskningen og det at give slip på begrænsningerne, der er det vigtige her. At tænke kreativt i stedet for begrænset.

 

Opgave:  Tænk lige et kort øjeblik over om du har en tanke om din krop der begrænser dig i at have det sjovt med bevægelse?

Læs også Funktionel Yoga og smidighed

Og se under Hold eller Workshops hvis du vil gå til yoga hos mig.

Skriv et svar